Hästpolo – En sport att fascineras av

Ta en gräsplan som är flera gånger så stor som en fotbollsplan och placera ut 8 hästar som galopperar i hastigheter upp emot 50-60 km/h på den. Lägg till ryttare i vita jeans, bruna stövlar, hjälm, knäskydd och med klubba i höger hand. Få in en boll på planen som spelarna kan ”slåss” om att få in i rätt mål och voilà, du har sporten Hästpolo.

Det låter kanske enkelt, men det är det inte. Hästpolo är en strategisk sport som kräver såväl styrka, mod och bra balans, förutom en god förmåga att läsa och planera spelet. Att dundra fram på hästryggen med tyglarna i vänster hand och med hjälp av en klubba i höger hand försöka skjuta bollen tvärs över den stora gräsplanen, samtidigt som motståndarna försöker ta den ifrån en, ja det är sannerligen inget för veklingar.

hästpoloSporten har sitt ursprung i Persien och spreds så småningom till Indien där den snappades upp av engelska officierare under 1800-talets senare hälft.  Många förknippar kanske främst Argentina med polo och det är inte så konstigt eftersom Argentina är det land varifrån de absolut bästa polohästarna kommer. Annars tänker kanske de flesta av oss på scener ur Pretty Woman, när Julia Roberts skuttar omkring i sina fina kläder och sparkar tillbaks grästuvor som hästarna rivit upp. Just denna scen ligger inte långt ifrån verkligheten, polo är ett spel som liksom golf drar till sig affärsmänniskor, och petar tillbaks grästuvor gör publiken även det på riktigt. I Argentina är tävlingarna lite mer avslappnade och publiken kan komma i jeans och t-shirt, något som knappast förekommer i Europa och USA.

Life Edge har träffat Anna Olsson som driver La Dominguera Polo Team i Stockholm för att ta reda på mer om sporten. Anna började spela polo 2008 efter att ha varit ifrån ridningen under några år på grund av en ryggoperation. Hon bestämde sig för att om hon någonsin blev bra igen ville hon prova något nytt och fick av en slump syn på en skylt med en annons om hästpolo när hon studerade. Hon kontaktade en klubb, men fick inte svar förrän ett år senare. Då tog hon några lektioner och har sedan dess varit fast.

Hästarna är det viktigaste av allt

Anna Olsson är inte ensam om att vara tjej som spelar polo, även om det är en helt klart mansdominerad sport. Däremot är hon ensam om att själv ta hand om sina hästar. Hon gör vanligen allt i stallet själv, mockar, utför hovvård, rider, tränar, fodrar, ja allt. Många av de som spelar polo är mycket högt uppsatta affärsmän som knappast har tid att spendera någon tid i stallet. Att polospelarna själva tar hand om sina hästar under säsong är högst ovanligt och att de gör allt så som Anna existerar i princip inte. Enda gången hon tar hjälp är under själva turneringarna eftersom hon rimligtvis inte kan grooma hästarna samtidigt som hon spelar. Men Anna vill inte ha det på något annat sätt.

Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att hela tiden veta hur mina hästar mår.

Anna trycker dock på att hon periodvis har sina hästar på lösdrift med fullservice, annars hade hon inte fått ihop allt.Anna Olsson Hästpolo

Omsorgen om hästarna är något som är genomgående i sporten. Man är ytterst noga med att de mår bra och att till varje pris undvika skador. Därför använder man skydd, så som lindor och senskydd, inte för att skydda från slag av klubban som man kanske skulle kunna tro, något som nästan aldrig inträffar, utan för att stödja senorna. Direkt efter det att hästen tas av planen lindas benen av och hästen får duscha.

Hästarnas träning är mycket viktig eftersom de spelar en så stor roll i spelet. Man hastar inte fram med utbildningen och en häst börjar inte vara med på riktiga matcher förrän de är fem år. En match består av mellan fyra till åtta perioder, eller chukker som det kallas. I Argentina är det inte ovanligt att man spelar åtta perioder medan det här i Europa oftast är fyra eller sex. Varje period, eller chukka, är sju minuter lång. På de högre nivåerna är en häst i regel bara inne halva tiden, alltså tre och en halv minut.  Den nivå Anna spelar på  kan man använda hästen under sju minuter, men inte mer än så. Detta för att hästen måste springa mycket snabbt hela tiden och även vara mentalt fokuserad varje sekund. Spelarna har därför tillgång till flera hästar under samma match.

Anna berättar att det är viktigt att låta duktiga hästtränare rida och träna hästarna emellanåt så att de inte stelnar till och blir sämre än vad de var när man köpte dem. Hästens träning går till stor del ut på att gymnastisera den och hålla den snabb, smidig och vändbar. Denna träning görs utan klubba. Man använder mycket få hjälper, men när de ges är de starka. Man tjatar inte på hästen utan man ber den om en sak en gång. Det krävs stor skicklighet för att bibehålla hästens lyhördhet. Anna anlitar själv en tränare från Argentina, Lucas Laborde, för att få hjälp med sina hästar.

Lektioner i hästpolo ges ofta på ridbana eller i ridhus

Lektioner i hästpolo ges ofta på ridbana eller i ridhus eftersom det är lättare för eleven att koncentrera sig på en mindre yta.

En häst som skall användas till polo måste älska spelet, annars kommer den aldrig att prestera bra. Därför är man väldigt rädd om hästen och ser till att den inte får några negativa upplevelser eftersom dessa inte kan raderas ut i efterhand. Hästen måste tycka att det är lika roligt som ryttaren, poängterar Anna.




Spelet hästpolo

För en oinvigd kan hästpolo verka relativt komplicerat, men Anna säger att publiken inte måste veta så mycket om sporten för att uppskatta en match. Visst finns det mycket regler, men de är det bara spelarna själva, och domaren såklart, som behöver hålla koll på. Publiken kan ändå få en bild av hur tanken bakom spelet går, utan att vara så insatt. Anna berättar kort om hur spelet går till:

”Det gäller att lägga upp en bra strategi för att få bollen i mål på rätt sida. Man slår med den breda sidan av klubban. Man får inte skjuta bollen hur och när som helst, det finns klara regler för hur det ska gå till. Det är däremot tillåtet att hindra motståndarna i vissa lägen genom att hålla ut klubban och blockera, eller genom att tackla, vilket i själva verket handlar om att tränga bort motståndaren. Man måste hinna tänka ut den bästa vägen och vart man ska placera sig. Tjejer är visserligen inte lika starka som killar och kan inte slå lika hårt och långt, men ofta har vi bättre balans, eftersom vi många gånger har ridit mycket mer än killarna, och det är en klar fördel. Balansen är naturligtvis oerhört viktig. Har man mer ridvana sedan tidigare, som tjejer ofta har, kan man koncentrera sig mer på strategin istället för på ridningen.”

När man då har ridit i full fart över planen, undvikit att bli tacklad och kanske haft sådan tur att man fått in bollen mellan de pinnar som markerar målet, ja då byter man helt gentlemannamässigt planhalva. Lagen gör alltså mål varannan gång på de olika planhalvorna. Anledningen till detta sägs vara att när sporten utövas i varmare länder så ska inte det ena laget få fördel av att de andra kanske får solen i ögonen hela tiden.

”Polo är mycket civiliserat, det hålls stenhårt på reglerna och spelarna skulle aldrig någonsin börja bråka med varandra. Visst kan det vara tjafs, men aldrig rena bråk”, säger Anna.

En polotränare rider alltid med sina elever. Att Lucas Laborde här går bredvid är ett undantag.

Anordnar hästpoloturnering

I sommar är Anna aktuell med att anordna en poloturnering, den 17:e till 18:e augusti. Den hålls i Malmö, en kommun som är mycket positiva till hästsport över lag. Det är första gången det hålls turneringar i hästpolo i Malmö, och inte nog med det: Det har aldrig tidigare i Skandinavien ordnats någon turnering av kvinnor! Tävlingarna kommer att hållas på Limhamnsfältet, vackert beläget nere vid vattnet.  Lag från Polen, Holland, Tyskland, Danmark och Sverige är inbjudna och dessutom kommer många proffs från Argentina.

Anna samarbetar med Louise Sandberg i Danmark och det finns förhoppningar om att knyta ihop Malmö och Köpenhamn i polosamanhang. Även i Köpenhamn kommer en turnering att hållas tidigare i sommar.

Förutom att hålla i turneringen ska Anna även vara med på en uppvisning tillsammans med bland andra hoppryttaren Daniel Zetterman under Falsterbo Horse Show i sommar. Daniel provade på hästpolo under ett besök  i Florida och fortsatte sedan att ta lektioner hos Anna och La Dominguera Polo Team i Malmö förra året. Numer är han en sann poloälskare och försöker spela så ofta hans pressade schema ger utrymme till.

Det är tydligt att Anna brinner för det hon håller på med, för sina hästar och för sporten. Visst är det mycket av männens värld, men Anna har visat att kvinnor kan minst lika bra. Sverige kan förbereda sig på att se mer av gentlemannasporten hästpolo i framtiden, det är vi på Life Edge övertygade om att Anna Olsson ser till.

Hästpolo 1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *