Har du någon gång funderat på att bo i Sverige under sommaren och kampera på varmare breddgrader under vintern? Har du haft planer på att bo några år utomlands för att gynna karriärer? Eller är du bara sugen på att pröva dina vingar och se dig om i världen? Ser du det som ett hinder att du har barn? Life Edge har träffat tre familjer som har vågat ta steget och bor utomlands med barn.
Camilla Lebert Hirvi tog med sig familjen och drog till Thailand
Hur kommer det sig att ni valde just Thailand?
Det var en tillfällighet. Vi behövde komma bort då min man hade gått in i väggen. Så under jul och nyår ville vi till värmen och jag valde via en resebok Thailand och just ön Koh Lanta som var lugn.
Var det svårt att komma in i systemet med myndigheter i Thailand? Hur gjorde ni?
Ja, det krävs framför allt kontakter för att lyckas som utländsk företagare i Thailand. Vi hade ”beskydd” av en mäktig man och hade hans hjälp i många lägen vilket är A och O i Thailand. Dessutom hade vi en duktig bokföringsbyrå som hjälpte oss med myndighetskontakterna i början. Senare, när vi var mer kända skötte vi dem själva.
Ni startade en egen skola, kan du beskriva hur det gick till?
När vi hade varit i Thailand i ett år och skött min dotters skolgång själva med hjälp av medhavda böcker valde vi att anställa en svensk lärare. Detta hörde två andra svenska familjer, som vi träffade i Thailand, talas om och de följde vårt exempel. De reste hem och sålde sitt hus och alla sina saker och kom tillbaka till Thailand med sina barn. Första läsåret var vi en lärare och nio elever. Sedan spred sig detta med att det fanns en svensk liten skola i Thailand och många tidningar och magasin skrev om detta så det spred sig snabbt. Det gjorde att vi året efter mer än dubblerade skolan i tre år i rad och till slut var vi uppe i 100-200 inskrivna elever per läsår! Vilket är antalet ännu idag. Vi hade små klasser, max 10-12 elever och tack vare att många lärare ville jobba i Thailand kunde vi välja de allra bästa pedagogerna, så kvaliteten var mycket hög.
Vad finns det för skyddsnät i form av sjukvård och föräldrapenning och sådant i Thailand?
Som utlänning behöver man helt ordna sådant själv. Vi hade exempelvis en privat sjukförsäkring för sjukdom och olycksfall. Efter att ha varit borta från Sverige längre än sex månader mister man rätten till till exempel barnbidrag och efter ett år blev vi utskrivna från Sverige.
Om du skulle ge någon annan tre råd för att flytta till Thailand med barn, vilka skulle det vara då?
Oroa dig inte för hur ditt barn kommer att klara omställningen. Barn klarar ofta en flytt till ett nytt land och ny skola mycket bra. Den stora omställningen är oftare för oss vuxna som kommer att leva ett helt annat sorts liv.
Våga att ta steget! Ditt barn och ni som familj kommer att få ut så otroligt mycket. Dels att få ett reflektionsavstånd till ert tidigare liv i Sverige, nya insikter om hur andra kulturer kan leva, nya egenskaper kommer att utvecklas i en ny miljö.
Släpp det svenska kontrollbehovet! I Thailand är det bara att inse att saker och ting blir aldrig som man har tänkt sig. Ofta blir det bättre, men om du möter motstånd, släpp det och prova en helt annan väg. Eller släpp det helt. Vi svenskar behöver utveckla en ödmjuk och flexibel inställning för att kunna trivas att bo i Thailand en längre tid.
Vad är det bästa, enligt dig, med att bo i Thailand?
Oj, så många saker. Klimatet, de vackra landskapen, havet, den vänliga öppna befolkningen, leendena, maten, livsinställningen, den långsamma livsstilen, kulturen.
Vill du berätta om ditt bästa minne med dina barn i Thailand?
Det finns många särskilda händelser oftast i möten med thailändarna som fullkomligt älskar barn. Barnen står alltid i centrum vilket gjorde att då mina barn kom till Sverige efter en lång tid i Thailand frågade de: ”Tycker folk inte om barn här?” De var bortskämda med att alla främlingar alltid såg dem först och satte dem i första rummet, pratade med dem, frågade dem om saker. Givmildheten som finns naturligt i thailändarna är otrolig. En episod jag minns är då jag och min son, Oliver som då var 4-5 år, passerade en okänd thailändsk man som just hade köpt en glass på stranden. När han såg att Oliver tittade längtansfullt på hans glass, kom han fram till oss och gav glassen till honom.
Du har nu flyttat till Grekland, hur kommer det sig?
Efter att ha bott på en liten ö i Thailand i 11 år var det dags för en ny utmaning. Jag har alltid älskat Grekland och som ung bott och arbetat här i några säsonger så valet blev naturligt. Grekland är ett mellanting mellan Thailand och Sverige. Exempel på att det är mer europeiskt kan vara att vi är mer jämlika och det är lättare att snabbt skaffa riktiga vänner här, men livsstilen är lika ”laidback” som i Thailand. Jag tycker om att bo här på Rhodos som också är en säsongsort. Vintern är lugn och mild och sommaren och het och mer liv och rörelse. Rhodos har så mycket olika saker att erbjuda för alla smaker.
Var det svårt för er att flytta dit? Vilka utmaningar möter man oftast som permanentboende svensk i Grekland?
Jag tycker att det svåraste i en flytt är att släppa taget om det ställe man lämnar. Både rent känslomässigt och praktiskt. När vi kom till Rhodos började vi som i Thailand med att lära känna folk, lära oss förstå livsstilen och tankesättet här. Utmaningarna just nu i Grekland är den ekonomiska situationen då det är svårt att få igång en verksamhet som riktar sig till grekiska kunder. Vi jobbar dock på nätet och har svenska kunder. Men fördelarna att bo här är att grekerna är mycket öppna, vänliga och hjälpsamma. Vi har fått många fina vänner och mycket hjälp av greker och andra utlänningar här på plats.
(Läs mer om Camilla Lebert Hirvi på Peel it off)
Annika Widén bor sedan 30 år tillbaks i Rom i Italien och har två barn som vuxit upp där
Vill du berätta lite om dina barn?
Jag har två barn som har vuxit upp här. Malin är 22 och pluggar nu på en master på UCL i London. Hon har gått hela skoltiden t o m gymnasiet i Italien men flyttade sedan till Sverige och gick på högskolan i Falun. Chiara är 15 och går första året i gymnasiet. Vi bor i ett område som ligger mellan centrum och havet (Ostia), det heter Casal Brunori. Det är ett grönt område där man kan gå och rida eller ta skogspromenader om man vill, men jag tar mig till Roms centrum på 20 minuter och likaså till havet.
Vad skulle du säga är för- och nackdelar med att bo i Rom jämfört med Sverige?
Nackdelar:
I Italien måste man betala skolmaten från dagis och de första 5 skolåren i grundskolan. Sedan får man äta hemma.
Skolböcker är gratis de första 5 åren, sedan får man köpa dem.
Tandläkare kostar mycket pengar, för att inte tala om tandställningar!
Kommunikationen med lärarna är sämre. Det är långa köer för att kunna prata med lärarna 2 gånger om året efter de första 5 åren av grundskola. Mailkommunikation med lärare existerar inte.
Man får inget barnbidrag. Möjligtvis kuponger till skolböcker, men då måste man vara mycket fattig. Heller inget studiebidrag.
Fördelar:
Klara fördelar med Rom är till exempel att det är mindre mobbning. Under alla år här har jag bara hört om ett fall av mobbning.
Familjerna pratar mer med varandra och man har stor kontakt med de andra föräldrarna. Man följer barnen till skolan och hämtar dem. Överhuvudtaget är Italien väldigt familjärt.
Man har en personlig barnläkare. Man har alltid samma barnläkare till sina barn och dessa kommer hem om det handlar om en allvarlig sjukdom eller väldigt hög feber när barnen är små. Man har ofta telefonnumret till läkaren och det är en stor trygghetskänsla.
Utbildningen är väldigt bra. Skolorna är mycket bra när det gäller själva utbildningen, även om man får betala för det på ett annat sätt än i Sverige.
Kan du rekommendera att bo utomlands med barn?
Absolut! Jag älskar att bo i Italien och mina barn har trivts under hela uppväxten. Till de som funderar på det vill jag bara säga: Gör det! Våga! Kulturen är väldigt annorlunda mot vår svenska, men när man väl kommer in i det är det svårt att låta bli att älska det.
Caroline Erlandsson Wells bor ”Down under”, i Australien, med sina två barn
Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan att bo med barn i Sverige och Australien?
För mig personligen är det att få vara hemma med mina barn tills de börjar skolan, att det finns så mycket aktiviteter under veckorna för barnen, som dans, simning, mängder av sport, och att det är väldigt vanligt att många är hemma med barn så man är inte ensam och barnen har alltid någon att leka med.
Finns det skyddsnät i Australien i form av sjukvård, barnbidrag, dagis/förskolor osv?
Sjukvården är mycket bra här, jag skulle nog säga att den har gått om
Sverige. Man får även pengar för barnen baserat på sin inkomst, vet inte hur mycket i jämförelse med Sverige. Det finns dagis men det är dyrare än i Sverige, även det baseras på vad du tjänar men om du har flera barn blir det ganska dyrt. Förskolor finns också men man måste betala för det, tror att man kan få rabatt om man har låg inkomst. Mammaledighet är något de inte är bra på här, vissa får det men det beror på var man jobbar, många är medvetna om Sverige och hur bra det är där.
Skulle du rekommendera andra barnfamiljer att flytta till Australien?
Jag skulle absolut rekommendera det, bara man är medveten om att det inte är lika lätt att ha barn på dagis som i Sverige. När barnen går i skolan slutar de runt 15 tiden och då vet jag att många föräldrar slutar för att kunna hämta barnen och va hemma med dem, så fritids är heller inte lika vanligt. Vädret gör ju att man kan vara ute mycket och livsstilen är härlig här, lite mer avslappnad än i Sverige!
Vad gör du i Australien och hur bor ni?
Som sagt är jag hemma med 2 barn, en pojk på 5 år och en tjej på snart 3 år. Vi bor i hus rätt så nära stan, 7 km, vilket är nära med Melbourne-mått.
Är det svårt att komma in i det australiensiska systemet?<
Uppehållstillstånd är svårt att få, annars är det rätt enkelt, inte alls så mycket byråkrati som i Sverige.
Hur länge har du bott i Australien?
Jag har bott här sen 1999, men jag bodde i Sverige nästan ett år 2002 och under 9 månader 2012. Nu är vi tillbaks här i Australien igen.
Vilka är dina bästa råd till någon som vill flytta dit?
Sport är väldigt stort här, så om man vill passa in lättare så hjälper det att visa lite intresse. Tänk på att man är väldigt långt hemifrån och kanske inte kan komma hem och träffa familj i Sverige särskilt ofta, så man behöver veta att man helt enkelt är ok med det. Våga göra det. Jag anser att min livskvalitet är så mycket större här, även om jag kan längta efter familj och vänner i Sverige.
Linnéa Berglund, författaren till denna artikeln, har själv provat att bo utomlands med barn. Läs här för tips om att flytta till Spanien med barn och här för mer allmänna praktiska tips.