Tabbouleh har kanske många av oss smakat på en libanesisk mezerestaurang. Tabbouleh är en vanlig rätt i mellanöstern och Turkiet och då ofta som en rätt tillsammans med andra smårätter. Tabbouleh är en persiljesallad med tärnad tomat, bladpersilja och bulgur samt en dressing av citron, olivolja och kryddor.
Tabbouleh kan lätt förvandlas till en mättande och fräsch lunch med hjälp av några goda tillbehör.
Salladen får utgöra grunden och sedan lägger du till fetaost, hummus och tzatziki. En härlig vegetarisk rätt där fetaosten och hummusen ger viktiga proteiner.
Recept på libanesisk lunch
Tabbouleh
500g finhackad bladpersilja
3 tomater
1 rödlök
3 dl kokt bulgur
Dressing
Saften av en citron
Olivolja efter smak ca 0,5dl
Kanel efter smak ca 0,5-1 msk
Salt
Blanda ingredienserna till dressingen. Pröva att ta ganska mycket kanel, det är supergott! Blanda dressingen med den kokta bulguren. Finhacka bladpersilja, tomat och rödlök och rör ner tillsammans med bulguren.
Hummus
En god hummus kan du göra genom att först blötlägga torkade kikärtor i 8 timmar eller mixa färdiga kikärtor på burk. För den som vill göra det hela lite enklare och snabbare finns färdig hummus att köpa på burk men den kräver en aning tillpiffning för att bli riktigt god.
Recept Hummus
1 burk färdig hummus
3 msk tahini (sesampasta som finns i de flesta livsmedelsbutiker)
Saften från 0,5-1 citron
2 st vitlöksklyftor för den som vill
Det är bara att blanda alltsammans och så har din goda hummus.
Tzatziki
5 dl matlagningsyoghurt
0,5 gurka
2 st vitlöksklyftor
Torkad mynta efter smak
Salt
Blanda yoghurt och pressad vitlök, smaka av med salt och mynta. Hur gurkan ska vara i en tzatziki varierar, somliga föredrar att den är riven, andra finhackad eller i större bitar.