Våren inbjuder till många härliga fikastunder och dessa blir ju något alldeles extra när det bjuds på hembakat. Att baka i långpanna ger bitar som räcker till hela fikasällskapet. Frys alternativt in det som blir över så har du färdig fika till nästa gång fikasuget sätter in. För att snabbt komma ut i solen ger Life Edge dig tre goda, enkla och hyfsat snabba recept på kakor att sno ihop i långpannan.
Pitekaka i långpanna
Kakan
1 ägg
4 dl socker
8 dl vetemjöl
100 g smör
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
Topping
200 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
Kakan
Smält smöret (100g) och vispa ihop det med ägget och sockret och tillsätt mjölken 2.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker.
Rör ihop allting till en jämn smet och häll ut i en smörad långpanna.
Toppingen
Blanda ihop smör (200g), socker (2dl), havregryn, kanel och vaniljpulver i en kastrull.
Värm på så att smöret smälter och rör om.
Häll toppingen över smeten och bred ut den.
Ställ plåten i mitten av ugnen på 225grader i ca: 15 minuter
Kakan är supergod som den är men för att variera kakan kan du tillsätta små bitar av exempelvis äpple eller rabarber stekta i lite smör, socker och kanel och servera kakan med lättvispad grädde.
Kärleksmums i långpanna
Kakan
4 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
200 g smält smör
1,5 dl mjölk
Glasyren
100 g mjukt smör
2 dl florsocker
2 msk kaffe
1 dl vispgrädde
1 dl kakao
2 dl kokosflingor till garnering
Gör såhär:
Kakan
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Vänd försiktigt ner blandningen i smeten.
Smält smöret, blanda det med mjölken och rör ihop blandningen med smeten.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan i 15 minuter, den ska inte bli helt torr så prova med en sticka. Låt kakan svalna.
Glasyren
Blanda det mjuka smöret med florsocker, kaffe, grädde och kakao. Vispa ihop det och låt sedan svalna. När kakan har svalnat helt så breder du på glasyren och strör över kokos.
Silviakaka i långpanna
Kakan
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Glasyren
150 g smält smör
1,5 dl strösocker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
Kokos
Gör så här:
Kakan
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop ägg och socker pösigt.
Tillsätt vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
Grädda i en långpanna i drygt 15 min. Kolla med sticka.
Låt svalna.
Glasyren
Smält smöret till glasyren i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och koka några minuter under ständig omrörning. Det finns risk att ägget skär sig med resten av ingredienserna, så ha ganska låg värme.
Bred ut glasyren på kakan och strö på kokos.