High Chaparral: En resa i tiden

high chaparral barn lekerHar du någon gång undrat hur det var att leva i Vilda Västern? Skulle du vilja uppleva exceptionella stuntshower, se levande bisonoxar och dansa med indianer? Eller har du en hemlig önskan om att få träffa Lucky Luke? Då är High Chaparral platsen för dig.

Många har hört historien om Big Bengt, mannen som hade en dröm om en westernstad och som mot alla odds lyckades förverkliga den, bland annat med hjälp av ett parti telefonstolpar. År 1966 slog parken för första gången upp portarna och resten är så att säga historia. Med sina ca 265 000 besökare per säsong är High Chaparral idag en av Sveriges mest kända turistattraktioner och är nominerad till Barnsemesterpriset 2013. Förra året blev de utsedda till Nordens tredje bästa temapark.

När jag pratar med Emil Erlandsson, affärsområdeschef för High Chaparral, tillika Big Bengts barnbarn, berättar han att deras ambition är att nå 350 000 besökare per säsong inom fem år. Han berättar också om årets nyheter i parken.

”Nytt för i år är att besökaren integreras mycket mer i showerna, hela området är som ett stort livespel”, säger Emil.

Besökarna kommer inte bara att kunna gå omkring i parken och känna historiens vingslag, utan dras nu in i historien och spelar en egen roll. Man får till exempel vara med om strider där Zorro kommer för att rädda de förtryckta mexikanska invånarna mot spanska soldater. Han kan dyka upp på sin svarta häst, på ett tak, ja faktiskt varifrån som helst.  Och det gäller för besökaren att se upp för bränder! Man kan också få dansa med indianerna på indianön. De berättar om sin kultur, om krigsmålningarna och får parkens besökare att känna sig delaktiga i historien på alla sätt. På indianön finns också de mäktiga bisonoxarna. Dessa kan bli 180 cm höga och vara 3 meter långa. Man fylls av vördnad när man ser dessa gigantiska djur som var indianernas favoritföda!

”Vi har också tagit steget från att andas dåtid till att vara nutid”, fortsätter Emil. ”Det ska kännas som att allt händer här och nu. Man kan läsa tidningar där det står om saker som hände igår. Vi vill helt enkelt lyfta in besökaren i historien i ännu högre grad än förut. Man ska uppleva det som att man verkligen är i vilda västern på riktigt, som en del av historien.”

Barnens lekplats

Även om vuxna kan nära sina barndomsdrömmar om The Wild West på High Chaparral är parken ändå framför allt barnens paradis. Maria Herdebrant har varit på High Chaparral 12 gånger med sina barn och berättar om hur mycket de älskar det.

”De älskar allt från ponnyridning till rånartåget. Jag minns första gången min yngste pojk var med, han var då 9 månader. Han var fast från dag ett… Han älskar fortfarande när det smäller och kan inte slita sig från rånartåget.”

Maria hyllar också campingen som har lite av varje att pyssla med, en fin badstrand och mycket människor i blandade åldrar.

Petra Andersson håller med. Hon var där med sin son som då var 3 år sommaren 2012.

Bästa minnet är när sonen fick syn på sin store idol Lucky Luke. Han blev eld och lågor och dubbelhoppade av glädje.

Life Edge får en pratstund med Kim Norell som mer eller mindre vuxit upp på High Chaparral.

”Min mamma började jobba på en av restaurangerna när jag var 8 år gammal”, säger hon. ”När jag blev äldre fick jag själv jobb här och gjorde lite av varje, från turistridning till barnvästern och kiosken. Sedan fick jag jobb på Restaurang Diligensen och då var cirkeln liksom sluten, det var där min mamma jobbat tidigare. Att jobba på High Chaparral ger ansvar, men framför allt livslånga vänner. Jag har fortfarande kontakt med många av dem från åren då jag jobbade här. Nu är jag bara här som besökare.”

På frågan om det är något man inte får missa under sitt besök på High Chaparral svarar Kim:

”Kristinastugan! Våfflorna där går inte av för hackor!”

high chaparral zorro

Evenemang

Tågrån, stuntshower, och banditer i all ära, men High Chaparral är mer än så. Flera gånger under säsongen hålls event som till exempel The Cowboy Day och Country Music Festival. Den största av alla är dock Western Weekend som drar ungefär 10 000 besökare per dag! Då hålls det stora tävlingar i westernridning där Sveriges elit gör upp i publikvänliga grenar tillsammans med mindre erfarna ryttare, samt några av de bästa ryttarna från Europa och USA.

Förutom själva tävlingen med mer än 200 ekipage samlas över 40 utställare i tält på området och den inbitne fantasten kan florera runt bland de många stånden i timmar. Det mesta du kan önska dig i form av utrustning och prylar finns att hitta.

En av de återkommande besökarna är Johanna Olsson. Jag frågar vad det är som gör tävlingarna till en sådan publiksuccé?

”Hela atmosfären. Stämningen på läktaren är intensiv men lättsam och man kan alltid fråga den som sitter bredvid om det är någon ny regel man inte har koll på, något moment som man inte är säker på och så vidare. Och den roliga känslan av Narnia-liv, där man kan kliva in i en värld där man får ha hatten på sig och känna längtan efter vidderna riva i bröstet utan att vara ett ufo. Det är grejen med High Chaparral för mig, blandningen av ´clinic´ och rollspel.”

westernshowen high chaparralÄventyr

Om du nu dras till 1850-1900-talets vilda västern, till krogshower med fantastiska artister, stuntshower, Zorro och Lucky Luke, indianer och cowboys, eller helt enkelt bara vill vara med om en annorlunda upplevelse, då rekommenderar Life Edge att du gör ett besök på High Chaparral i sommar. Ta på dig hatten, gå in genom dörrarna och låt dig svepas med in i historien. Låt äventyret börja!

 

FAKTA – HIGH CHAPARRAL

Antal bäddar Ca 600 bäddar är fördelade på 120 stugor.Campingen klarar utan problem 2200 personer. Många fler under eventen, då ytterligare mark finns att tillgå.
Antal besökare 238 000 – 265 000 per år
Öppettider 2013 25:e maj – 25:e augusti
Telefonnummer Växel: 0370 – 827 00Restaurang Diligensen: 0370 – 827 41

Sheriffkontoret: 0370 – 827 48

Hotell Big Bengt: 0370- 827 85

Events 2013 Ranch Team Challenge 25-26 majThe Cowboy Day 7-9 juni

Country Music Festival 14-16 juni

Western Weekend med Ranch Horse Classic 26-30 juni

Ranch Team Challenge 10-11 augusti

Offroad Meet 23-25 augusti

Hemsida highchaparral.se

high chaparral western show

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *