Familjehelg på Nordens Ark

nordens-ark-19-järven

Järven

Solen har skinit hela förmiddagen, men när gruppen av människor samlas utanför vid entrén till Nordens Ark börjar regnmolnen samla sig på himlen. Det doftar vår i luften och ingen verkar bry sig om några små moln. Vi har precis åtnjutit en fantastisk lunch bestående av panerad kyckling och ugnsrostade rotfrukter och alla är på ett strålande humör. Barnen hoppar upphetsat upp och ner, och de vuxna ler förväntansfullt när Pelle, vår guide för dagen, samlar ihop oss för att starta dagens äventyr.  Det är dags för en helg med Familjepaketet!

Nordens Ark är en privat ideell stiftelse som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid, beläget på vackra Åby säteri i norra Bohuslän. Totalt 383 hektar mark erbjuder fina betesmarker, skogsmark och djuranläggningar. Förutom att bevara djurarter jobbar Nordens Ark även med utbildningar för alla skolstadier, inklusive högskola och universitet. Företag kommer dit för teambuilding, familjer för ett gemensamt äventyr bland djuren. Det är just ett sådant äventyr Life Edge har lyckats komma med på.

Under lunchen fick Life Edge tillfälle att prata en stund med Pelle som ska leda oss runt i parken under dagen. Han har lång erfarenhet av att leda såväl skolklasser som sommarens lägerverksamhet på Nordens Ark. Pelle berättar lite om vad vi kommer att få se under dagen, bland annat ska vi försöka få syn på de nyfödda tigerungarna som endast är två veckor gamla! Vi pratar också om de olika aktiviteter som ordnas av Nordens Ark. Den som trodde att det bara är en park där man kan gå omkring och titta på fantastiska djur tror helt fel! På Nordens Ark kan man att vara med på Familjepaketet, delta i lägerverksamhet under sommaren, eller boka Vildmarkspaketet som innebär en spännande helg med familjen där man får laga mat över öppen eld, bygga ett vindskydd, göra en eldpåse och annat som är viktigt att kunna för att klara sig i vildmarken.

När Pelle har samlat ihop gruppen efter lunchen börjar vandringen mot parkens ingång där vi stannar till för att kika in i köket. Inte köket till restaurangen som serverar mat till parkens besökare, utan köket där man gör i ordning maten till parkens invånare: djuren. Pelle berättar om foderschema, vad de olika djuren äter och hur man kan göra en isglass som inget rovdjur kan motstå! Han berättar också om hur djurskötarna hittar på finurligheter som gör att djuren får tänka och håller sig aktiverade, något som är viktigt för djur som hålls inhägnade. Vi får titta på en tigerfotboll och blir mäkta imponerade när vi inser hur vassa och starka tigerns klor är.

nordens-ark-familjepaket-tigerPrecis intill köket ligger just tigrarnas hägn. Vi delas upp i två grupper och får turas om att med kikare spana efter tigerungarna, medan den andra gruppen går in i slussen som används när tigrarna skall matas, eller hägnet behöver städas. Att se en Amurtiger på nära håll, endast en armlängd bort, är en känsla så mäktig att den är svår att beskriva. Att dessutom få mata de stora hanarna med uppskurna köttbitar är oslagbart. De ljud de utstöter väcker något slumrande till liv inom en, en urinstinkt som är djupt begraven. Nackhåren reser sig i en slags skräckblandad förtjusning och man är glad över det kraftiga staket som skiljer gruppen från dessa magnifika bjässar.

Under dagen får Life Edge och de andra deltagarna erfara flera sköna kickar i form av närkontakt med de vilda, majestätiska djuren i parken. De barn som vill får ta plats på en vagn som dras av en fyrhjuling och åker i förväg till olika hägn medan de vuxna och de barn som inte vill åka med får gå. Trots att regnet då och då strilar ner över oss är humöret på topp och stämningen är hjärtlig. Pelle och ytterligare en djurskötare tar hand om oss på bästa sätt, visar och berättar och svarar på alla frågor som gruppen har.

När vi kommer fram till lodjuren får de vuxna kliva in i hägnet för att mata de stora katterna med de karakteristiska tofsarna på öronen.  Medan Life Edges fotograf knäpper bild på bild kastar vi ut köttbitar till de djur som sitter endast ett par meter ifrån oss och väntar på att få sätta i sig godbitarna som de enkelt fångar i luften när de slängs åt dem. Djurskötaren berättar att lodjuret i det vilda ofta fångar fåglar på det sättet.

Medan de vuxna matar lodjur har barnen dragit iväg på egna äventyr för att delta i en slags fiskdamm hos pallaskatterna. När vi möts upp en stund senare i varghuset där vi fikar med smörgåsar, Festis och kaffe, berättar barnen ivrigt om hur de har fått mata katterna med små möss.

Vandringen genom parken fortsätter och det är barnens tur att gå in i ett hägn, den här gången till Amurleoparden. Lyckligtvis har djuren  lockats in i slussen, så hägnet är tomt. Barnen får sprida ut sig och gömma kött var de vill i hägnet och när djuren sedan släpps tillbaks står barnen och skrattar och fnissar medan de väntar på att djuren ska hitta just ”deras” bit.

nordens-ark-24

Familjen Wickberg-Borg: Jonas, Kerstin, Greta, Liv och Finn

Under hela dagen möter vi vanliga besökare som går runt i parken och alla ser lika glada och avslappnade ut. Det är något rogivande med att gå i den vackra naturen och se djurhägnen dyka upp framför en. Vetskapen om att parken finns till för att skydda och bevara hotade arter gör att man uppskattar det lite extra, även om man naturligtvis önskar att den inte skulle behövts.

När Life Edge till slut, efter en lång dag, säger hej då till resten av gruppen som skall fortsätta äventyren med middag, övernattning på hotellet och en hel dag på lantgården dagen efter, har vi fått se de flesta djuren i parken och även varit inne hos flera av dem. Innan vi går frågar vi familjen Wickberg-Borg,  som är där, vad som har varit roligast under dagen?

”Att åka fyrhjulingen!” utbrister barnen unisont, innan de fortsätter ”och att se tigrarna, det var häftigt”. Barnens mormor och morfar som är där med dem skrattar.

Att se barnen ha så kul är otroligt roligt. När vi åkte hit var det mest för att ge barnen en upplevelse, men nu känner vi att vi fått en egen, personlig upplevelse vi med. Att få vara så nära djuren, att få vara inne hos dem, det har varit  fantastiskt!

Life Edge skulle kunna dela med sig mer av alla de lärdomar vi fått av de engagerade och kunniga djurskötarna, men lite vill vi spara åt er själva att uppleva under ert nästa besök på Nordens Ark.
FAKTA – NORDENS ARK

Nordens Ark ligger vid Åbyfjorden i norra Bohuslän.
Promenaden runt parken är ca 3 km lång.
En tunnel tar dig från parken till Lantgården där lantraserna finns.
Du kan äta på restaurangen mellan 11:30-15.
Caféet är öppet 10-16.
Exempel på aktiviteter för allmänheten är Familjepaketet, Vildmarkspaketet och lägerveckor under sommaren
För Öppettider, priser och andra aktiviteter se Nordens Arks hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *