Lär känna människor och kultur med Couchsurfing

Milda vindar smeker huden och sveper med sig  förföriska dofter från det italienska köket. Termometern visar på strax under 20 grader och kylan hemma i Sverige känns med ens avlägsen. Life Edge har bytt ut den svenska kylan mot våren i Rom för att prova på couchsurfing, det perfekta sättet att resa för dig som vill se världen för en billig peng och samtidigt komma närmare invånarna och kulturen.

couchsurfing - trastevere”Rom är så mycket mer än bara Colosseum. Jag ska visa er min stad på mitt sätt”, säger Luca ivrigt, samtidigt som han gestikulerar på typiskt italienskt maner.

Och sannerligen gör han det. Under vårt besök i Rom får vi bo hos Luca, en av de 6 miljoner människor som använder sig av couchsurfing. Begreppet couchsurfing uppkom 2004 och har sedan dess spridits med rekordfart. Idag kan man ta sig till över 100.000 städer runt hela jorden och bo hemma hos lokala invånare.

En van couchsurfer, eller soffsurfare som man säger på svenska, är Jesper Lissmark. Han har under sin 7000 km långa cykelfärd genom Europa sovit hos över 100 couchsurfers i länder som Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Spanien.

”Man får uppleva mycket mer än vad en vanlig turist får göra”, säger Jesper.

När man är ute och soffsurfar gäller det att man är öppen och vågar lita på främmande människor. Det samma gäller för de som står som värdar, de öppnar ju faktiskt sina hem för en helt okänd person. Tanken med couchsurfing är att man ska förändra världen, en soffa i taget, genom att skapa förtroende och gemenskap människor emellan. Och naturligtvis att man på ett billigt sätt ska få möjlighet att uppleva världen!Trastevere Rom

Sara Johansson är en annan soffsurfare som lovordar sättet att resa på.

”En av de stora fördelarna är naturligtvis att det är gratis, men det är också ett sätt att lära känna resmålet på ett djupare plan. Jag får kontakt med lokalbefolkningen, lär känna den lokala vardagskulturen, får tips om lokala pärlor dit turisterna inte hittar och blir avrådd från de värsta fällorna. Som en Lonely Planet av kött och blod”, förklarar hon.

Det gäller att vara tydlig med vad man vill ha ut av utbytet, både som värd och som gäst. Man förväntas kanske hjälpa till med till exempel disk och städning under besöket och värdarna vill också ofta umgås lite med gästerna. Just detta är ändå något positivt, eftersom medlemmarna i couchsurfing ofta brinner för att träffa nya människor att få visa sin stad för. Som Luca till exempel.

Vi har tagit oss till den pittoreska stadsdelen Trastevere och sitter och avnjuter en Aperitivo- buffé vid Piazza Trilussa. Husen runt oss är färgglada och andas historisk charm. Här i Trastevere finns ett enormt utbud av restauranger, piazzor  och suveränt bra – och billiga – barer!

Luca berättar om sina egna upplevelser som couchsurfare. Han är entusiastisk och yvig i gesterna och det märks att han trivs.

”Att vara värd är något av det bästa jag har gjort. Det känns som att världen har öppnat sig för mig, jag möter människor jag aldrig annars skulle ha träffat. Något som är typiskt för alla de couchsurfare jag träffat, både som värd och som besökare, är att de är ärliga, ödmjuka och otroligt trevliga människor.”

Nackdelen med att soffsurfa kan vara att det ibland är svårt att planera sin resa långt i förväg. Man har inte heller någon aning om vart man hamnar, det kan bli i ett lyxigt hus med egen pool, eller på en soffa i ett trångt studentrum. Om man gillar att sprida sina saker runt sig och älskar den privata sfär ett hotellrum ger ska man kanske inte heller välja soffsurfning. För att undvika missförstånd är det bra att göra klart i förväg med värden vad som förväntas av en. Vissa tycker att man får klara sig själv större delen av tiden och andra vill gärna umgås 24/7. Santa Maria Trastevere

Life Edge kan inte låta bli att jämföra upplevelsen med delarna i filmen ’Eat Pray Love’ där Julia Roberts blir en del av den italienska kulturen, då hon av en slump blir vän med några ur den lokala befolkningen i Rom. Couchsurfing  bygger broar. För alla de som är sugna på att ge er ut i världen och möta andra gästvänliga människor rekommenderar vi att ni följer Sara Johanssons råd:

”Just do it! Våga gå utanför din comfort zone! Var avslappnad, visa respekt för hemmet, människorna och kulturen du besöker, ta med en liten present hemifrån. Tänk på att din värd och du kan vara så olika att ni inte får någon bra personkemi, men att det också är okej. Nya upplevelser väntar runt hörnet och i nästa värd kan du hitta en människa du aldrig vill åka ifrån. Om du inte är redo att sova hos någon finns alternativet ”Meet for a coffee” – då får du i alla fall den lokala kontakten.

Ett viktigt råd är också att alltid ha en plan B. Du är lite utsatt på ett nytt resmål, helst om du inte kan språket. Har du otur så kan ju din värd till exempel bli plötsligt sjuk eller hamna i en familjekris eller vad som helst. Då är det bra att ha adress och pengar till ett hostel. Vissa större städer har också Emergency groups på Couchsurfing – sistaminutensoffor kan man säga. Kolla upp det innan du åker.”Couchsurfing
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *