Baka läckert och enkelt i långpanna

Våren inbjuder till många härliga fikastunder och dessa blir ju något alldeles extra när det bjuds på hembakat. Att baka i långpanna ger bitar som räcker till hela fikasällskapet. Frys alternativt in det som blir över så har du färdig fika till nästa gång fikasuget sätter in. För att snabbt komma ut i solen ger Life Edge dig tre goda, enkla och hyfsat snabba recept på kakor att sno ihop i långpannan.

Pitekaka i långpanna

pitekaka i långpanna

Kakan

1 ägg
4 dl socker
8 dl vetemjöl
100 g smör
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Topping

200 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
3 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Kakan

Smält smöret (100g) och vispa ihop det med ägget och sockret och tillsätt mjölken 2.

Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker.

Rör ihop allting till en jämn smet och häll ut i en smörad långpanna.

Toppingen

Blanda ihop smör (200g), socker (2dl), havregryn, kanel och vaniljpulver i en kastrull.

Värm på så att smöret smälter och rör om.

Häll toppingen över smeten och bred ut den.

Ställ plåten i mitten av ugnen på 225grader i ca: 15 minuter

Kakan är supergod som den är men för att variera kakan kan du tillsätta små bitar av exempelvis äpple eller rabarber stekta i lite smör, socker och kanel och servera kakan med lättvispad grädde.

Kärleksmums i långpanna

kärleksmums i långpanna

Kakan

4 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
200 g smält smör
1,5 dl mjölk

Glasyren

100 g mjukt smör
2 dl florsocker
2 msk kaffe
1 dl vispgrädde
1 dl kakao
2 dl kokosflingor till garnering

Gör såhär:

Kakan

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao. Vänd försiktigt ner blandningen i smeten.

Smält smöret, blanda det med mjölken och rör ihop blandningen med smeten.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan i 15 minuter, den ska inte bli helt torr så prova med en sticka. Låt kakan svalna.

Glasyren

Blanda det mjuka smöret med florsocker, kaffe, grädde och kakao. Vispa ihop det och låt sedan svalna. När kakan har svalnat helt så breder du på glasyren och strör över kokos.




Silviakaka i långpanna

silviakaka i långpanna

Kakan

3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Glasyren

150 g smält smör
1,5 dl strösocker
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
Kokos

Gör så här:

Kakan

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop ägg och socker pösigt.

Tillsätt vattnet.

Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

Grädda i en långpanna i drygt 15 min. Kolla med sticka.

Låt svalna.

Glasyren

Smält smöret till glasyren i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och koka några minuter under ständig omrörning. Det finns risk att ägget skär sig med resten av ingredienserna, så ha ganska låg värme.

Bred ut glasyren på kakan och strö på kokos.

baka i långpanna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *