Libanesisk lunch

Libanesisk lunch

Libanesisk lunch

Tabbouleh har kanske många av oss smakat på en libanesisk mezerestaurang. Tabbouleh är en vanlig rätt i mellanöstern och Turkiet och då ofta som en rätt tillsammans med andra smårätter. Tabbouleh är en persiljesallad med tärnad tomat, bladpersilja och bulgur samt en dressing av citron, olivolja och kryddor.

Tabbouleh kan lätt förvandlas till en mättande och fräsch lunch med hjälp av några goda tillbehör.

Salladen får utgöra grunden och sedan lägger du till fetaost, hummus och tzatziki. En härlig vegetarisk rätt där fetaosten och hummusen ger viktiga proteiner.

Recept på libanesisk lunch

Tabbouleh

500g finhackad bladpersilja

3 tomater

1 rödlök

3 dl kokt bulgur

Dressing

Saften av en citron

Olivolja efter smak ca 0,5dl

Kanel efter smak ca 0,5-1 msk

Salt

Blanda ingredienserna till dressingen. Pröva att ta ganska mycket kanel, det är supergott! Blanda dressingen med den kokta bulguren. Finhacka bladpersilja, tomat och rödlök och rör ner tillsammans med bulguren.

libanesisk lunh - tabbouleh

Tabbouleh

Hummus

En god hummus kan du göra genom att först blötlägga torkade kikärtor i 8 timmar eller mixa färdiga kikärtor på burk. För den som vill göra det hela lite enklare och snabbare finns färdig hummus att köpa på burk men den kräver en aning tillpiffning för att bli riktigt god.

Recept Hummus

1 burk färdig hummus

3 msk tahini (sesampasta som finns i de flesta livsmedelsbutiker)

Saften från 0,5-1 citron

2 st vitlöksklyftor för den som vill

Det är bara att blanda alltsammans och så har din goda hummus.

libanesisk lunch - hummus

Hummus

Tzatziki

5 dl matlagningsyoghurt

0,5 gurka

2 st vitlöksklyftor

Torkad mynta efter smak

Salt

Blanda yoghurt och pressad vitlök, smaka av med salt och mynta. Hur gurkan ska vara i en tzatziki varierar, somliga föredrar att den är riven, andra finhackad eller i större bitar.

libanesisk lunch - tzatziki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *