En kopp bjudkaffe tack

En man kommer in på kaféet och ställer sig i kön. ”En kaffe till mig och en bjudkaffe tack”, säger han när det blir hans tur. Bjudkaffet, eller Suspended Coffee som det kallas i andra länder, har kommit till Sverige.

bjudkaffe_logaSystemet går ut på att den som för tillfället anser sig ha råd kan köpa en extra kaffe, och på vissa ställen även mat, som sedan finns tillgodo på kaféet. Sedan kan någon som är sämre bemedlad komma in och bli bjuden på det som finns registrerat. Man betalar helt enkelt för något i förväg, som en främling sedan kan komma och få njuta av.

Det sägs att traditionen kommer från Neapel där det anses föra tur med sig att bjuda en främling på en kopp när lyckan ler mot en själv. Den senaste tiden har denna fina tanke anammats runt om i världen och Suspended Coffee, bjudkaffe eller vad man än väljer att kalla det har blivit en succé.

Bjudkaffe i Göteborg

Life Edge har träffat Janna Collins på Espressobaren Pavement i Göteborg. De har tagit till sig idén om att förbetala kaffe till en främling och kallar det för ”Bjudkaffe”.

BjudkoppenHur upplever ni att införandet av bjudkaffe har gått?

”Det är en stor succé. Vi har hamnat mitt i en jätteintressant diskussion om välgörenhet, personligt ansvar, nedmonteringen av välfärdssamhället, utanförskap och gemenskap. Vi når människor vi aldrig nått innan och har fått många nya vänner och samarbetspartners från alla möjliga platser i livet.”

Espressobaren Pavement är ett litet företag på Andra Långgatan i Göteborg. De har inte gått ut så hårt med marknadsföringen av bjudkaffet än, och det verkar inte ha behövts heller. På påskafton la de ut en notis om att de börjat med systemet på sin Facebooksida och därefter har allt exploderat. Tusentals människor har delat deras inlägg och sprider nyheten från mun till mun.

Life Edge har varit i kontakt med flera olika kaféer och snabbmatsrestauranger för att fråga om Suspended Coffee är något de tänker börja med, men många verkar vara rädda för hur det ska gå att lösa rent praktiskt och väljer att avstå. Hur avgör man till exempel vem som ska få ta del av bjudkaffet? Jag frågar Janna Collins hur de har löst det praktiska arbetet.

”Vi skulle aldrig misstänkliggöra någon som kommer in och beställer bjudkaffe, beställer man en kaffe så får man en kaffe, det är väldigt okomplicerat. Vi är mycket väl medvetna om att ens personliga stereotyper sällan, om någonsin, går att applicera på verkligheten. Man kan använda olika system för att markera om det finns kaffe tillgängligt. En del använder kapsyler för att visa hur många som finns, vi har valt att ha en griffeltavla, då blir det väldigt tydligt och ingen behöver stå med mössan i hand och tigga”, säger hon.

Kunderna är positiva

Kunderna på Espressobaren Pavement har varit överväldigande positiva berättar Janna. Jag frågar om det finns några nackdelar alls, som Janna ser det?

”Vi har funderat mycket på hur vi ska genomföra detta, viktigast för oss är att inte falla i ”vi och dom”-fällan. Vår ambition är att det väntande kaffet ska öppna upp och skapa gemenskap. Det är viktigt för oss att det inte blir exotifierande. Men det verkar som att gatans folk tycker att vi är på rätt väg, det är i alla fall de indikationerna vi fått.”

Media har den senaste veckan uppmärksammat trenden och det har skrivits flitigt om den i både bloggar och tidningar. Det pratades även om begreppet suspenderat kaffe i radio under onsdagen. Några negativa röster har höjts i form av människor som tycker att ”den där härliga koppen hipsterkaffe” inte hjälper de som hamnat utanför, och att man istället borde lägga den pengen på ett riktigt välgörenhetsföretag. De säger också att det här är ett sätt för företagen att sko sig på olyckliga människors utsatthet.

Förutom ett fåtal upprörda är dock den stora massan positiv. Nils Markström, en av Espressobarens kunder, uttrycker samma sak som många av de människor Life Edge har pratat med: Att bjuda någon på en kopp behöver inte betyda att man inte vill gå till botten med problemet som ligger bakom att någon ska behöva bli bjuden för att den inte har råd själv. Det kan däremot betyda att man samtidigt som man försöker hitta en lösning till problemets kärna vill bjuda in människor som inte själva har möjlighet att köpa sig en kaffe till den gemenskap som kan komma sig ur den där koppen med något värmande i.

Bjudkaffe i Växjö – Gusto har en egen lösning

Gusto i Växjö har en egen lösning på problemet som den tråkiga diskussionen kring att kaféer vill sko sig på människors dåliga samvete skapat. I måndags införde de begreppet ’Innestående kaffe’ på sitt kafé och har mötts av odelat positiva reaktioner från sina kunder. På en tavla där även dagens utvalda bryggkaffe står uppskrivna, markerar man med ett streck de antal innestående kaffe som finns tillgängliga.

”Folk blir nyfikna, varannan kund undrar vad det är för något och väldigt många vill vara med och köpa en innestående kaffe när vi förklarar vad det är”, säger Daniel som jobbar på kaféet.

Gusto Kaffe

Gusto har bestämt att om det skulle finnas några innestående kaffe kvar vid årets slut, skänks hela den summa som deras gäster betalat in för kaffet till Musikhjälpen. På så vis hoppas de att den tråkiga stämpeln som en del vill sätta på kaféerna som inför bjudkaffet kan försvinna.

”Det handlar inte om att utnyttja andra människors dåliga samvete till vår fördel. Det handlar om att vilja hjälpa till och göra en insats för andra människor”, förklarar Daniel.

Bjudkaffe i Kumla

I Kumla utanför Örebro ligger Kafé Till Salu, ett kafé där i princip allt är till salu. Life Edge pratar med ägaren Maria Ek om deras tankar kring Bjudkoppen, som de var först i Örebro län med att införa förra onsdagen.Suspenderat kaffe

”Det är tråkigt att en del människor tror att det här är något vi gör för vår egen skull. Visst är det ofrånkomligt att man får publicitet när man vill idka välgörenhet, men så är det ju vad det än gäller”, säger Maria. ”Bjudkoppen handlar inte om oss, utan om att man på ett lokalt plan kan hjälpa någon som just då inte har möjlighet att själv köpa sig en kaffe, eller en smörgås. Det handlar om människa till människa. Jag som kaféägare kan bistå med lokalen och varan där andra människor kan hjälpa en medmänniska och då vill jag göra det. Vi håller på att fundera ut hur vi ska göra om det blir innestående kaffe eller fika över som inte hämtas ut. Troligtvis kommer vi varannan eller var tredje månad att rensa på listan och då skänka motsvarande summa pengar, de pengar våra kunder samlat in, till någon lokal förening eller liknande.”

På Kafé Till Salu kan man alltså förutom kaffe även köpa fika eller smörgås att bjuda någon annan på.

”Det är ju gott att få något till kaffet, och att få något mättande i magen kan ju vara nog så behövligt som en kaffe”, tycker Maria.

Maria är inte heller rädd för att systemet ska utnyttjas. Snarare tvärtom. I Sverige är vi kanske rädda för att ta emot något som skulle kunna liknas vid allmosor tror hon och poängterar att det inte är hennes sak att avgöra vem som är i behov eller inte.  Kommer man in och beställer en bjudkaffe (eller smörgås) så får man det.

Många av de Life Edge har varit i kontakt med verkar  ha ett svalt intresse för att börja med bjudkaffet.  Ett par större kafékedjor har frågan uppe internt, men i dagsläget  har de inte någon fast plan på hur eller när de kommer att införa bjudkaffe, även om de har börjat titta på hur det i så fall skulle kunna se ut. Andra, tillexempel Mc Donalds och Burger King, har idag över huvud taget ingen tanke på att börja med systemet.

Frågan är om fler företag kommer tänka som de kaféer som redan nu förstått att ingen kan göra allt, men att alla kan göra något och hakar på den begynnande trenden som redan är så stor utomlands.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *